Geschiedenis

Vrouwenparochie is in de 16e eeuw gesticht nadat in 1505 de Oudebildtdijk was aangelegd. Het was het meest oostelijke van de drie dorpen die destijds werden gebouwd en heette aanvankelijk Kijfhoek, naar de nederzetting Kijfhoek in Zuid-Holland. Later gingen de namen van de parochies van de dorpen over op de dorpen zelf. Zo werd Kijfhoek omgedoopt in Vrouwenparochie, naar Onze Lieve Vrouwe.

Rond de Vrouwbuurstermolen, de korenmolen aan de oostkant van het dorp, is in de loop der tijden de buurtschap Vrouwbuurtstermolen ontstaan. Ook Oudebildtzijl, delen van Nieuwebildtzijl en Oude Leije werden oorspronkelijk tot het buitengebied van Vrouwenparochie gerekend.

Op 2 december 1902 werd te Vrouwenparochie een halte geopend aan de spoorlijn Stiens-Harlingen, een aftakking van het Dokkumer lokaaltje van de NFLS. De stationscode was Vrou. Het station werd gesloten op 1 december 1940.

kosten 25,-- euro

bestellen kan via Info@dorpsbelangvrouwenparochie.nl

Er zijn nog enkele vlaggen beschikbaar.

Dorpsbelang Vrouwenparochie © 2011 • Alle rechten voorbehouden • Terms of Use